Zašto nije solarni panel postavljen na vrhu automobila

Zašto solarna ploča nije postavljena na vrh automobila?

Solarna energija je idealan izvor energije i ljudi je nikada nisu prestali razvijati. Korišćenje sunčeve energije danas je svuda. Solarni bojleri, punjači za solarne ćelije, solarne kopče za kosu, itd.


solar panel


Automobili su posljednjih godina u Kini veoma brzorastuća industrija. Automobili trebaju naftu, a nafta je neobnovljivi resurs. Prema tome, svatko ima ideju da nije baš moguće postaviti solarne panele na vrhu automobila kako bi se osigurala električna energija za automobil, čime se štedi energija i smanjuje zagađenje.

Niska stopa konverzije i nedovoljna snaga

Danas, najnaprednija GaAs tehnologija tankog filma za proizvodnju energije, sa hiljadama direktne sunčeve svetlosti, ima idealnu stopu konverzije od 31,6%, a stvarna stopa konverzije je oko 20%. Prema solarnom panelu automobila površine 6 kvadratnih metara, vrijeme je u redu, prema sunčevoj energiji od 1KW / kvadratni metar, dnevno se izlaže 5H, oko 6 stupnjeva energije. Trenutni električni automobil troši 15 stepeni električne energije na 100 kilometara. Možete trčati do 40 kilometara dnevno.


solar panel2


Ovo se izračunava prema najvišem standardu, a polovina stvarnog područja osvjetljenja solarnih ploča je dobra. Dodavanjem tamnih oblaka koji prolaze, polovina energije je skoro ista, smanjujući stopu konverzije, a podaci nisu dostupni za 10 kilometara. Očigledno nema dovoljno snage.

Skupa, niska cena

Tanki film solarne ćelije, svaki četvorni metar, snaga oko 175W, težina 3.5KG, cijena 1395RMB, cijeli automobil je 6 četvornih metara, treba 8370 juana, dok povećanje težine automobila najmanje 21 kg. Svaki dan je udaljen 10 kilometara. Nije tako dobro kao što je kupovina nekoliko litijumskih baterija isplativa, cijena je zaista niska.

Troškovi održavanja su visoki, što utječe na sigurnost cijelog vozila

Baterija galijum arsenida ima karakteristike plastičnosti, dugog vijeka trajanja i mogućnosti popravljanja. Međutim, troškovi proizvodnje su visoki i teško ih je popularizirati. Izbočine automobila su neizbježne, a troškovi popravka solarnih panela su visoki. Održavanje nakon instalacije nije na mjestu, lako se može otpasti, što utječe na sigurnost vožnje automobila


solar panel1


Nevidljivo zagađenje, galijum je teški metal

Sama solarna energija ne zagađuje okolinu, a proces proizvodnje električne energije iz upotrijebljenog filma galij arsenida također ne zagađuje okoliš. Gotovi galijum arsenid je također netoksičan, ali arsen unutar procesa sinteze je vrlo toksičan, a galijum je također teški metal. Udaljenost je tako blizu svakog dana, nema skrivenog zagađenja. Oštećeni solarni paneli nemaju mogućnosti recikliranja i neminovno su kontaminirani.

Trenutno, kapacitet solarnih ćelija je ograničen, izlazna snaga je nestabilna, a vremenski uslovi se koriste da zadovolje potražnju za životom. Stoga, solarni paneli neće biti instalirani na vrhu popularnog automobila.

Tehnologija solarnih ćelija također kontinuirano napreduje. Jednog dana ćemo voziti prirodne solarne automobile i putovati hiljadama kilometara.

Yangtze Solar Power Co., Ltd

E-mail: info@yangtze-solar.com
Telefon: 0086-173 3300 5102

Prethodna: 188 5826 1705

Web: www.yangtze-power.com

Dodati: No.231 Shufeng Road, Shushan, Heifei, Anhui PR Kina

No.3, Huaxing Road, Jintan, Jiangsu PR China