Изумио је обрнуту соларну ћелију у иностранству, која може да ствара електрични извор светлости зрачењем топлине из ноћне земље.

Изумио је обрнуту соларну ћелију у иностранству, која може да ствара електрични извор светлости зрачењем топлоте из ноћне земље.

Према извештајима страних медија, 16. септембра, истраживачи са Универзитета Станфорд измислили су „обрнуту соларну ћелију“ која би могла да ствара топлоту од топлоте која је ноћу зрачила Земљом.


Већина соларних панела производи електричну енергију од сунца кроз физички процес зван фотонапонски ефекат, који производи електричну енергију на одређеним материјалима. Међутим, научници су измислили још један нови уређај који користи температурну разлику између сунца и земље да би створио расположиву енергију.


Ноћу је тло топлије од ваздуха, што значи да земља зрачи топлоту, процес познат као хладно зрачење хлађења. Уређај користи ову размену температуре и претвара је у електричну енергију.


Иако зрачење хладним небом производи много мање енергије од соларних ћелија директно од сунца, довољно је да осветлите ЛЕД сијалицу. Истраживачи тврде да ово помаже у обезбеђивању поуздане енергије у ванмрежним областима широм света.


Истраживачи су истакли да је уређај доказан за производњу произведен са јефтиним, необичним робним компонентама, чија укупна цена износи мање од 30 долара. Састоји се од полистиренске кутије обложене алуминијумским полиестерским филмом са алуминијумском плочом од 200 мм обојеном у црно и налепљеном да делује као "топлотни одашиљач".


Топлина улази у зрак из земље, улази у диск кроз мали комад алуминијума на дну кутије, а затим зрачи топлином у ваздух. Овај тест производи 25 миливата енергије по квадратном метру, довољно за напајање мале ЛЕД светлости.


Истовремено, истраживачи тврде да ће у већој изолацији и сувијим климама моћи да постигну снагу од 0,5 вата по квадратном метру диска.


Уређај такође може радити обрнуто током дана, апсорбујући сунчеву светлост и стварајући електричну енергију из топлине сунца до диска. Произведена електрична енергија такође се може користити за напајање малих сензора у удаљеним подручјима, њихов век трајања није ограничен батеријом, а век термоелектричног модула може се продужити за велицину, због века термоелектричног модула.


Иангтзе Солар Повер Цо, Лтд

Е-маил: инфо@иангтзе-солар.цом
Телефон: 0086-173 3300 5102

Вецхат: 188 5826 1705

Веб: ввв.иангтзе-повер.цом

Додати: бр.231 Схуфенг Роад, Схусхан, Хеифеи, Анхуи ПР Кина

Но.29, Ксинзхоу Роад, Ионгканг, Зхејианг ПР Кина