Mogu li solarni paneli i dalje proizvoditi električnu energiju u snježnim danima?

Mogu li solarni paneli i dalje proizvoditi struju u snježnim danima?

Ugradnja solarnih panela odličan je način uštede energije i zaštite okoliša. Međutim, ljudima koji žive u hladnim predjelima, snijeg može prouzrokovati velike probleme. Mogu li solarni paneli i dalje proizvoditi struju u snježnim danima?


Kao odgovor, Joshua Pierce, izvanredni profesor Tehnološkog univerziteta Michigan, rekao je: "Ako snijeg potpuno pokriva ploču, a samo mali dio sunčeve svjetlosti prođe kroz snijeg i udari u solarnu ploču, energija koja se generira očito je manja.


"Čak i ako se na ploči nalazi samo mala količina snijega, to će znatno smanjiti količinu električne energije koju stvara cijeli sistem", rekao je.


U vezi s tim pitanjima, provodi se istraživanje mogu li solarni paneli i dalje proizvoditi struju u hladnim klimama.


Očekuje se da će gubitak utjecati na energetske troškove solarnih korisnika, ali to će imati ozbiljan utjecaj na one koji se u potpunosti oslanjaju na solarnu proizvodnju fotonaponske energije i koji nisu postigli tradicionalnu proizvodnju električne mreže sa mrežom.


Za većinu domaćinstava i preduzeća koja još uvek imaju opskrbu mrežom, ekonomski uticaj je i dalje ograničen. Ali u smislu poboljšanja optimalne upotrebe solarne energije, gubitak energije ostaje problem.


Studija također uključuje pozitivan utjecaj snježnog vremena na formiranje solarnih panela.


"Kada snijeg padne na zemlju i ploča nije prekrivena ničim, snijeg na tlu je poput ogledala koje vraća sunčevu svjetlost, tako da će se proizvodnja energije panela povećavati", rekao je Pierce, "u mnogim slučajevima, Odbojka snijega će blago promovirati proizvodnju fotonaponske energije ".


Pierce je opisao nekoliko metoda za povećanje snage generirane solarnim pločama u prisustvu snijega.


Savjeti za proizvodnju snježne energije:


1. Čistite snijeg na vrijeme


U ovom trenutku će vam možda trebati teniska lopta. Bilo bi dobro koristiti tenis za skakanje na kosoj ploči s akumulatorima kako bi snijeg pao. Naravno, mogu se posuditi i drugi alati. Tako ćete ustanoviti da se učinak vašeg sistema za proizvodnju energije udvostručuje;


2. Instalacija solarnih panela sa velikim uglom


Ovo može smanjiti brzinu nakupljanja snijega i izbjeći problem s vremena na vrijeme čišćenja snijega. "Pre nego što se ustručavate da izaberete 30 stepeni ili 40 stepeni, očigledno je da će 40 biti bolje rešenje." Reče Pierce.


3. Prilikom postavljanja držite se malo na udaljenosti od mjesta


Snijeg se neće nakupljati na dnu kada klizi, tako da se polako nakuplja i pokriva cijeli modul baterije.


Solarna energija je jeftin i visoko efikasan alternativni izvor energije. Kao zamjena za tradicionalnu električnu energiju, u raznim domaćinstvima se u velikom broju instaliraju novi fotonaponski sistemi za proizvodnju energije. A kad se jednom poveže mreža, čak i ako snježni pokrivač malo ometa proizvodnju solarne energije, ukupno napajanje je i dalje normalno.


Yangtze Solar Power Co, Ltd

E-mail: info@yangtze-solar.com
Telefon: 0086-173 3300 5102

Wechat: 188 5826 1705

Web: www.yangtze-power.com

Dodati: br.231 Shufeng Road, Shushan, Heifei, Anhui PR Kina;

Br.16, Zona Chengxi, Yongkang, Zhejiang PRChina